03.com.ua- свободная медицинская энциклопедия. Каждый зарегистрированый участник может редактировать статьи
Інструкція для медичного застосування препарату ШИПШИНИ СИРОП
Содержание
- 1 основні фізико-хімічні властивості:
- 2 склад:
- 3 Форма випуску.
- 4 Фармакотерапевтична група.
- 5 Фармакологічні властивості.
- 6 Показання для застосування.
- 7 Спосіб застосування та дози.
- 8 Побічна дія.
- 9 Протипоказання.
- 10 Передозування.
- 11 Особливості застосування.
- 12 Взаємодія з іншими лікарськими засобами.
- 13 Умови та термін зберігання.
основні фізико-хімічні властивості:
- густувата однорідна рідина
червонувато-коричневого кольору із солодким своєрідним смаком;
склад:
- 100 мл сиропу містять плодів шипшини цілих – 25,45 г;
кислоти аскорбінової – 0,4 г;
допоміжні речовини: вода очищена, цукор рафінований.
Форма випуску.
- Сироп.
Фармакотерапевтична група.
- Препарати, що впливають на систему травлення та
метаболічні процеси. Код АТС А16А Х10**.
Фармакологічні властивості.
Фармакодинаміка. Фармакологічна дія препарату обумовлена вмістом основної діючої речовини – аскорбінової кислоти, яка бере участь в окислювально-відновних процесах, вуглеводному обміні, процесах зсідання крові; регенерації тканин, утворенні стероїдних гормонів, синтезі колагену і проколагену, нормалізації проникності капілярів. Існують дані щодо позитивного впливу вітаміну С при атеросклерозі. Препарат має жовчогінну дію.
Фармакокінетика. Аскорбінова кислота в організмі швидко всмоктується, переважно у дванадцятипалій та тонкій кишках. Через 30 хвилин кількість аскорбінової кислоти помітно збільшується. Для насичення тканин необхідне перетворення аскорбінової кислоти у дегідроаскорбінову, яка проникає крізь кишкові мембрани без енергетичних витрат. У клітині кислота дегідроаксорбінова швидко відновлюється в аскорбінову. У цьому процесі беруть участь також тіолові та дисульфідні групи. Кислота аскорбінова розподіляється між органами нерівномірно. У тканинах вітамін С визначається у трьох формах: у вигляді кислоти аскорбінової; кислоти дегідроаскорбінової та у вигляді аскорбігена. У тканинах кислота аскорбінова розпадається до глюкози. Кислота аскорбінова виділяється із сечею, калом, потом, слиною, слізною рідиною, грудним молоком.
Показання для застосування.
- Профілактика та лікування
гіпо- авітамінозу С, при геморагічних діатезах, інфекційних захворюваннях, гепатитах, хворобі Аддісона, ранах, що повільно гояться, переломах кісток, дистрофії, інтенсивних фізичних та розумових навантаженнях, у період вагітності та лактації.
Спосіб застосування та дози.
- Шипшини сироп діти приймають з 6 років по
andfrac12; чайної ложки 2 рази на добу після їди. Дорослі - по 1 столовій ложці 2 рази на добу. Сироп запивають кип’яченою водою. Курс лікування 25 - 30 днів, повторні курси після перерви 5 - 7 днів.
Побічна дія.
- Можливі алергічні реакції.
Протипоказання.
- Підвищена чутливість до препарату, жовчнокам’яна хвороба,
цукровий діабет, дитячий вік до 6 років.
Передозування.
- При тривалому застосуванні препарату рідко
знижується проникність капілярів, у зв’язку з чим погіршується живлення тканин та органів. Збільшується протромбінемія, що призводить до прискорення зсідання крові та сприяє тромбоутворенню. У випадку застосування у великих дозах відзначається зменшення кількості еритроцитів та значний нейтрофільний лейкоцитоз з різкою лейкопенією. Тривале застосування у великих дозах стійко закріплює порушення трофіки міокарда. При тривалому вживанні шипшини сиропу організм людини стає дуже вразливим: навіть при незначному дефіциті аскорбінової кислоти розвивається гострий авітаміноз С.
Особливості застосування.
Не застосовувати особам, схильним до алергічних реакцій на аскорбінову кислоту.
Взаємодія з іншими лікарськими засобами.
- Всмоктування аскорбінової кислоти
зменшується при одночасному застосуванні пероральних контрацептивів, вживанні свіжих та консервованих фруктових або овочевих соків, лужного пиття. Препарат підвищує абсорбцію пеніциліну і заліза, зменшує дію гепарину, непрямих антикоагулянтів, збільшує ризик виникнення кристалурії при лікуванні саліцилатами.
Умови та термін зберігання.
- Зберігати у сухому, захищеному від світла та
недоступному для дітей місці при температурі від 15 0С до 25 0С.
Термін придатності – 6 місяців.